Fék

Biztonságos közlekedés alapja a jó fékrendszer

Erre egy szóval is tudnánk válaszolni: a biztonságunkért. Persze ez csak a jéghegy csúcsa, ahhoz hogy lássuk mennyire fontos az, hogy az autónk fékrendszerét rendszeresen karbantartsuk, érdemes magát az autófék szerepét tisztázni.

A fék, azaz eszköz, amely lehetővé teszi, hogy az egyre dinamikusabb és egyre gyorsabb járművekkel is biztonságosan lehessen közlekedni. Márpedig a fékút (ahány méter alatt az autó megáll) a sebesség növekedésével hatványozottan nő. Nagy sebesség mellett még egy jó állapotban lévő fékrendszerrel is vállalunk némi kockázatot, de elhasznált fékekkel már a saját magunk, szeretteink és mások életét is vásárra visszük. A fékek mellett a megfelelő autógumi kiválasztása is rendkívül fontos, mert a fékezés hatékonyságát a fékrendszer, az abroncsok és az adott útviszony is meghatározza.

A fékek állandó igénybevételnek vannak kitéve ezért természetszerűleg gyorsabban használódnak el, mint a gépkocsi egyéb alkatrészei. A kopások, megrongálódások figyelmen kívül hagyása pedig alkalmatlanná teszi a rendszert a hibátlan működésre. Ráadásul a fékezés folyamata egy igen bonyolult elven alapszik, ezért számos alkatrésznek kell egyszerre kiválóan összedolgoznia. Így ha csak egy láncszem is meghibásodik, az a fékezés teljes mechanizmusára negatív hatással lesz. Ezért is írják elő a szervizkönyvekbe az autógyárak bizonyos megtett kilométer után a kötelező fékrendszer ellenőrzést és amennyiben szükséges egyes elemek javítását, cseréjét.

A fékrendszer megteszi azt a szívességet Önnek, hogy azonnal félreérthetetlen jeleket küld, amikor már nem tudja ellátni azt a feladatát, amire eredetileg tervezték.

Amennyiben a felsorolt pontok valamelyikét is észleli az autóján, ne késlekedjen, hanem azonnal hozza be a szervizünkbe autóját, mert jó eséllyel a fékrendszer meghibásodott.

  • nagy sebességről történő lefékezés esetén morgó hangot hall
  • fékezésnél félrehúz az autó
  • a normálisnál intenzívebb gumikopást érzékel
  • ékezésnél kormányrázást észlel
  • fékezésnél fémes hangot hall
  • lüktet, pulzál vagy éppen túlságosan puha, nyúlós a fékpedál
  • a megszokottnál nagyobb a fékpedálút
  • az átlagosnál is jobban nő a fékút a sebesség növekedésével

Időpontfoglalás

Néhány perc alatt időpontot foglalhat a Bosch szervizszakembereinél.

A Bosch Car Service Óbuda óvintézkedései:

Az egészségügyi veszélyhelyzet alatt ingyenes hozom-viszem szolgáltatást, érintkezésmentes szervizelést és díjtalan ózonos autó fertőtlenítést biztosítunk.

Az ózonos autó fertőtlenítés 99,2%-ban elpusztítja a vírusokat és baktériumokat, fertőtlenítő hatású, ugyanakkor vegyszermentes eljárás. Fertőtleníti és szagtalanítja a gépjármű teljes utasterét, valamint klíma- és szellőző rendszerét. Az ózonos eljárás kitisztítja a szellőzőrendszerben lerakódott baktériumokat, vírusokat.

Az ózon generátorral végzett autóklíma fertőtlenítés után 30 perccel az ózon levegővé alakul. Nem rongálja az autó elektromos rendszerét és sem szöveten, sem bőrhuzaton nem hagy nyomot. 

Egyeztessen kollégánkkal: +36 30 415 16 52