Gumiabroncs

A márkafüggetlen Bosch Car Service Óbuda műhelyében az összes gumiabronccsal kapcsolatos szolgáltatást biztosítja. A helyes gumiválasztáshoz tipushoz és használathoz igazított, specifikus tanácsokkal látjuk el az ügyfeleket. A professzionális szervizelés és javítás mellett átvizsgálásnál a szakemberek a nyomást és a gumiabroncsok futófelületét is ellenőrzik. A szervizben lehetőség van gumhotel szolgáltatásra: a téli és nyári szezonális tárolást kedvező feltételek mellett biztosítja a szerviz. Gumicseréhez kérjük, jelentkezzen be telefonon vagy itt tud időpontot foglalni. Autótulajdonosként, ha nem is feltétlenül szükséges, a gondos nyári gumi választás jegyében mindenképpen érdemes az oldalfalon található jelölésekkel ismeretséget kötni. A méret mellett itt kapnak helyet azok a speciális, olykor gyártótól és autómárkától is függő paraméterek, melyek nagy segítséget, illetve pontos iránymutatást nyújtanak ahhoz, hogy a megfelelő abroncsot válasszuk.

Magyarázó példa: 205/55 R16

    • Gumi méret205: az abroncs szélessége (205 mm), lényegében ez a futófelület szélessége.

55: az oldalfal magassága az abroncs magasságának és szélességének aránya százalékban (55%)

  • R: az abroncs szerkezete (R, mint radiál), ma már szinte minden gumiabroncs radiál, vagyis R betűvel van jelölve
  • 16: a peremátmérő hüvelykben (16), ami lényegében azt mutatja, hogy a gumi milyen átmérőjű keréktárcsára szerelhető fel. 1 inch = 2,54 cm.

A méret és szerkezet mellett itt látható még további két fontos paraméter:

Terhelési index (példánkban 94): megmutatja, hogy egy abroncs esetén mekkora lehet a maximális hordozott tömeg. A 94-es érték 670 kg-ot jelent, vagyis 4 ilyen gumi maximum 2680 KG-nyi autót (az abban tartózkodókat is beleértve) képes biztonságosan szállítani.

Sebesség index (példánkban W), mely megmutatja, hogy a gumiabroncs milyen maximális sebességig használható biztonságosan. A W például 270 km/h-t jelenet.

A DOT szám

Ha használt abroncs vásárlása mellett dönt, akkor nagy jelentősége van a DOT számnak, mert ebből deríthető ki a gyártási év, illetve hónap.

A DOT felirat utáni első 4 karakter az abroncsgyár helyszínére, illetve a méretre utal.

Az ezt követő 4 karakter a gyártót jelöli.

Az utolsó négy – nagyon régi gumi esetében utolsó 3 – számjegy (általában bekeretezve) jelöli a gyártás idejét, az első kettő azt, hogy hanyadik héten, míg a második kettő azt, hogy melyik évben. Például a „4216″ a 2016. 42. hetében készült gumit takar, míg a „129″ egy 1999 12. hetében készült abroncsot. Ez utóbbinál persze már rég lejárt a szavatosság.

Új abroncs esetén frissnek a 3 évnél nem régebbi, újnak az 5 évnél nem régebbi gumi számít.

Időpontfoglalás

Néhány perc alatt időpontot foglalhat a Bosch szervizszakembereinél.

A Bosch Car Service Óbuda óvintézkedései:

Az egészségügyi veszélyhelyzet alatt ingyenes hozom-viszem szolgáltatást, érintkezésmentes szervizelést és díjtalan ózonos autó fertőtlenítést biztosítunk.

Az ózonos autó fertőtlenítés 99,2%-ban elpusztítja a vírusokat és baktériumokat, fertőtlenítő hatású, ugyanakkor vegyszermentes eljárás. Fertőtleníti és szagtalanítja a gépjármű teljes utasterét, valamint klíma- és szellőző rendszerét. Az ózonos eljárás kitisztítja a szellőzőrendszerben lerakódott baktériumokat, vírusokat.

Az ózon generátorral végzett autóklíma fertőtlenítés után 30 perccel az ózon levegővé alakul. Nem rongálja az autó elektromos rendszerét és sem szöveten, sem bőrhuzaton nem hagy nyomot. 

Egyeztessen kollégánkkal: +36 30 415 16 52